Čerstvé ovocné šťavy budú dostupné pre všetkých žiakov priamo z automatu

03.09.2010 Prešov

Program Školské ovocie v zmysle Metodického usmernenia MŠ SR o poskytovaní pomoci na podporu spotreby ovocia a zeleniny umožňuje okrem ovocia a zeleniny podávať žiakom v školách a školských zariadeniach aj ovocné šťavy, ...
Záujmom mesta Prešov ako zriaďovateľa je realizovať tento program na školách čo najefektívnejšie a spôsobom zodpovedajúcim 21.storočiu. Opätovne sa nám darí byť v tomto smere medzi prvými v rámci Slovenska. V priebehu septembra ponúkneme deťom v automatoch okrem mliečnych ochutených mliek aj jablkovú 100% šťavu. (Zo stanov programu vyplýva iba možnosť jablkovej a mrkvovej, prípadne kombinovane) Oboje budú umiestnené v automatoch, ktoré už sú na školách umiestnené a doteraz poskytovali iba ochutené mlieko. Šťavy sa budú dodávať v priebehu septembra postupne do všetkých základných škôl. Podľa slov Márie Tejiščákovej, vedúcej zariadení školského stravovania je už dodávka ovocných štiav výborne rozbehnutá na materských školách, kde sa dostane ku všetkým stravujúcim sa deťom v rámci olovrantov alebo obedov. \"Ochutené mlieka budú oproti minulému roku obohatené aj o vitamíny a my spojíme dva zdravé projekty \"školské ovocie\" a \"školské mlieko\", dodáva. Výrobky budú dotované v súlade s platnou legislatívou. Okrem toho sa pripravuje online-systém platieb, na automaty sa v tejto chvíli inštalujú zariadenia, ktoré umožnia dobíjať kartičky opakovane. Tým sa zjednoduší celý systém, pretože karta môže byť využívaná žiakom počas celého štúdia na ZŠ.
V septembri bude potrebné každú kartu prideliť konkrétnemu žiakovi a zaevidovať ho do systému. Je to jednorazová záležitosť po ktorej bude mať sám rodič možnosť dobíjať kartu podľa potreby. Primátor mesta Pavel Hagyari v tom vidí ďalší krok smerom k rodičom a deťom.
\"Veríme, že takýto spôsob podávania ovocných štiav osloví žiakov a že budú zdravé šťavy konzumovať radi a vo väčšom množstve, než to robili doteraz\".

Pridal: Iveta Adamová
 

Vyberte región